Klassiker vs Utmanare
THE "PARIS TASTING"
1976 gjordes en blindprovning i Paris med Kaliforniska viner mot de finaste Bordeauxer.
När protokollen var färdigskrivna var det klart att Kalifornien hade vunnit både den vita och röda klassen.
Upprepades 30 år senare med lagrade viner då Kalifornien åter hamnade i topp.
Röda vinklassiker mot utmanare
Din uppgift ikväll:
- Prova och identifiera klassikerna och känn hur de matchar sin utmanare med ursprung i Nya Världen.
- Du möter alltså samma druva i utmanarglasen, men de är odlade under andra förutsättningar.
- Därför inleder jag kvällen med en kort utveckling av begreppet Terroir
Terroir!
Gåtan till varför viner smakar så olika
Självfallet beror det på hur mycket resurser man lägger ner på produktionen
Men i grunden på druvornas växtbetingelser - detta samspel mellan druva, klimat och jordmån.
Men få gör skillnad i vinglaset...
Terroir är en känsla av ursprung som tar sig uttryck i doft och smak.
(Ulf Sjödin MW)
Terroir forts.
Jordmån och jordens struktur har betydelse.
Skördeuttaget - den volym/vikt druvor man tar ut på fälten är väsentligt för
druvmustens koncentration,
MEN
störst betydelse av alla växtbetingelser har solsken och temperatur.
Temperaturprofilen
under mognadstiden samt hur solen belyst druvor och blad.
Det är här som
känslan
av ursprung skapas! Dvs att växtplatsens och druvans inneboende egenskaper kommer att
tillvaratas optimalt genom sol och vind.
Generellt kan sägas att varmodlat ger "mulligare" och mer fruktkoncentrerat vin...
... och svalodlat mer
syra och elegantare viner.
forts...
Terroir forts...
I varma
områden ger högt belägna vingårdar, som ju är svalare,
ofta bättre
vin än de övriga.
Ex: I ett kallt
område som Tyskland så är de bästa lägena:
branta
sydsluttningar
genom maximal
solbelysning.
Medan de bästa vinerna i det högt belägna och solrika Priorat
i Sydost-spanien
skapas på nordsluttningar
(svalare).
Fruktens intensitet och karaktär
OBS Varje druva har sin egen palett av kemiska doftämnen som varieras rätt lite av ursprung.
Värme
adderar
fyllighet och kraft åt vinet,
vilket ger uttryck i mer mogna smakämnen
Svalt klimat ger ofta friska bär- och fruktassociationer och dessutom större komplexitet.
Ju
varmare desto mer fokuserad blir fruktigheten
och en tendens att gå mot det tropiska hållet. (Mest typiskt hos Chardonnay).
Tanninerna (garvsyran)
- Gröna och kärva tanniner skvallrar om kallt ursprung
- Runda och "tuggbara"
tanniner är typiska för varmt
klimat.
Men mängden
tanniner är en följd av tillverkning.
När vi lagt ihop alla smak, doft och färgkomponenter som vi hittar i vinet frågar vi oss:
- Vilken druva kan det vara fråga om? och
- Var på jorden kan just denna kombination vara typisk?
Uppgift 1
Var bland glasen ligger resp original? Vilket vin och varför just det vinet i det glaset? Försök beskriv.
Dofta
och smaka lite. Ledtrådar följer ........................
Rhone - karaktären m m
Rhone har ung. samma produktion i hektoliter
(ca 8 mill)
som Bordeaux och anses av många som världens främsta källa för röda
kvalitetsviner.
Vi delar upp R. i två delar med lite
olika karaktär och druvblandningar.
Den
norra börjar söder om Lyon med branta stränder med terassodlingar. Inlandsklimat med en stark mistralvind. Jordmånen
är granit och skiffer, järn och lera.
Här trivs Syrah
som ger
kraftiga viner med höga halter av syra och frukt med karaktär av björnbär,
plommon, peppar, chark,
"tvärnitat bildäck"... Vinerna kan vara kraftiga med tuffa tanniner. Gör dem långlagringsbara och ofta
mycket komplexa.
Viktiga deldistrikt:
Cote-Rotie
med hög kvalitet och ibland inblandning av Viognier. Tävlar med Hermitage
om att göra världens bästa syrah-viner.
Enklare appellationer är Crozes-Hermitage, Cornas o Cotes du Rhone.
Den
södra delen av R., ger
en annan landskapsbild med vidsträckta vinfält ända ner till Provence. Här
möter vi exv
vinerna från Chateauneuf-du-Pape.
Utanför
Rhone:
Mörka, fylliga, ganska friska och intensivt konc frukt med god strävhet inbäddad i söt
svart vin-/björnbärsfrukt och plommon
med toner av mynta och eucalyptus om de kommer fr USA och AUS;
S.A. lite mer brända toner. (Liknar alltså beskrivningen av Cabernet S från
dessa länder).
Syrah/Shiraz - ett av originalen
Cave du Tain 2015 (nr 2815)
Färg: Mörk, blålila färg.
Karaktär:
Nyanserad, kryddig smak med inslag av
fat, björnbär, hallon, eneträ, viol, svartpeppar, lagerblad och
kakao.
Druvsort
100%
SyrahAlkoholhalt 13
%
Bordeaux
Ett av originalen
Mörk, rödblå färg. Jean-Pierre Moueix 2015
Bordeaux, St Emilion, Frankrike(nr 5327)
Karaktär: Mörk, rödblå färg
Alkoholhalt 14 %
Bordeaux - karaktären m m
Omöjligt att producera vin? Det är ett kallt och regnigt klimat. Men ändå anses B. som världens främsta källa för röda kvalitetsviner.
Bordeaux är två delar. Olika karaktär:
Vänstra stranden om havsviken Gironde.
Medoc och
vinodlingarna med de stora slotten. Jordmånen är väldränerad med grus och lera långt
ner. Här trivs Cabernet
Sauvignon som dominerar i blenden
på vänstra stranden.
Vinerna kan vara kraftiga med tuffa tanniner som gör dem långlagringsbara.
Smakkaraktären är svarta vinbär och cederträ. Och stall, kaffe (fr ekfaten).
Högra
stranden av Bordeaux är Pomerol, St Emilion
m fl.
Mer lerjord. Här trivs Merlot bäst.
Dess viner är vanligen mjukare och mulligare med mer drag av korint och plommon, men
även svart-vinbärsfrukt.
Utanför Bordeaux får vi lite andra smaker:
Chile
mycket svart-vinbärsaromatiska.
De australiska sötare med klara toner
av eucalyptus.
De sydafrikanska har drag åt bränd stil och mörk frukt.
Uppgift 2
I andra glas finns
utmanarna. De står bredvid sitt
original.
Var finns utmanaren till respektive Rhone, Bordeaux och
Bourgogne? Varför just det vinet i det glaset? Försök beskriv.
Australien
Penfolds Kalimna Bin 28, 2014, (nr 16320)AUS, South Eastern Australia
Karaktär
Tät, mörk, blåröd färg.
Smakrikt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, eukalyptus, peppar, vanilj och mörk choklad.
Druva 100% Shiraz
Alko 14.5%
Utmanare till Bordeaux - Sydafrika
21 Gables Cabernet Sauvignon 2013 (nr2064) Sydafrika, Western Cape, Coastal region, Stellenbosch, Spier Wines
Karaktär
Nyanserat, stramt och mycket fruktigt vin. Inslag av ceder och svart te och med karaktär av svarta vinbär, mörka körsbär, rostade fat, mörk choklad, mynta och tobak.
Alko 14%
Vinet lagrades i två år och två månader på nya fat av fransk ek
Coastal Region sammanfaller nästan med den gamla Kapprovinsen och täcker in alla distrikt runt Kapstaden och False Bay - med Stellenbosch och Paarl som produktionscentrum av kvalitetsvin i landet
USA
Utmanare till Bourgogne på Syrah/Shiraz.
Buena Vista 2013 Carneros Pinot Noir
Kalifornien USA, nr 6380
Karaktär Rödblå färg.
Nyanserad, kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, körsbär, ingefära, kaffe och vanilj.
Druva 100% Pinot Noir
Alko 14.5
Buena Vista Winery is a winery located in Sonoma, California, United States. It is the oldest commercial winery in California. It was founded by Agoston Haraszthy in 1857. The winery is located on its original grounds, just east of Sonoma, California.
Vinlistan Åkersberga 29/9 2017
1. Frankrike, Rhone, Crozes Hermitage
Cave du Tain 125 kr
2. Frankrike, Bordeaux, St Emilion
Jean-Pierre Moueix 2015. 174 kr
3. Frankrike, Bourgogne
Santenay Camille Giroud 2014. 269 kr
4. AUS, Southeast AUS
Penfolds Kalimna Bin 28, 2014. 229 kr
5. Sydafrika,
21 Gables Cab Sauv 199 kr
6. USA California
Buena Vista PinotNoir 199 kr