Om mig
Curt Avermark:
Sommelier från Restaurangakademin och en erkänd vinprovare.
Medlem i Munskänkarna sen 1999 där jag även suttit i Stockholmssektionens styrelse i 10 år med ansvar för olika provningar och utbildning. Vidare har jag ansvarat för Munskänkarnas 50-års jubileum 2008 med 1100 inbjudna gäster från hela vinvärlden. Jag har också varit ordförande för region Stor-Stockholm med ca 3000 medlemmar. För närvarande är jag ordförande för Munskänkarna i Bromma. Ambitionen är att skapa nya sektioner så att vinintresset kan kanaliseras till platser där folk arbetar och bor. Numera håller jag kurser på olika teman privat för olika företag, privata mindre tillställningar och i Munskänkarna Stockholm.
Mitt intresse för vin går långt tillbaka i tiden... så långt att min yngsta sladdis skrev i sin skoluppsats:
'Min papa ska bli kokk när han blir sture. Å när han blir ännu sture ska han bli somalier - en sån som dricker vin varje dag'
Trots de problem, som uppsatsen orsakade inför kommande föräldramöte så kände jag att jag måste dela med mig av det jag känner och kan om vinets värld
Curt Avermark
Curt Avermark
Hur kan jag hjälpa er?
Varför vinprovning?
Ja, varför ska man ta in en sommelier, när man kan träffas och snacka jobb? Jo, vinprovning är ett utmärkt avbrott och en stimulans för hjärnan.
Det är ett enkelt sätt att skapa ett mysigt avbrott eller stimulerande avkoppling på konferensen eller vid en kundträff.
Ta ett break i form av en kort men intensiv vinprovning på 1 timme med förrättsmat.
Jag var själv mellanchef för ett gäng på 10 personer och vi tröttnade på att göra avbrott för mat genom att gå på krogen. I stället tog vi en "sommelier for hire" till vårt kontor. Och efter provningen med en bensträckare kunde vi fortsätta konferensen och senare avsluta med middag som vi beställt från en cateringfirma.
Detta intensivkoncept på vinprovning tröttar ingen, men ger massa stimulans och kompetens. Det passar också bra till den privata tjej- eller gubbmiddagen i någons hem.
Målet för mig i mitt arbete är att
- dela med mig av erfarenheter och tabbar så att mina vänner och ni själva får ut maximalt bra vin för pengarna.
- underlätta vinvalet för det är krångligt och dyrt med vinlistan på krogen.
- hitta nya uppslag på resmål och nya favoriter i vinets värld.
- träffa intressanta människor med en bakgrund långt från din egen.
Har du någon nytta av vinkunskapen?
Ja, förutom känslan av att du lär dig ett nytt område, så kan du få nytta av vinkunskap på krogen eller när du ska sätta vin till din måltid. Tänk dig att du sitter på krogen och skall äta till exempel sushi och sashimi. Du vill ha ett vin som förhöjer smakupplevelsen och om kyparen inte ger råd så kastar du dig över en pinot gris som du vet är bra till denna typ av fisk.
Men du vet inte vad det sista i vinpresentationen betyder. Du chansar. Kyparen vet inte heller, (vilket tyvärr händer på våra krogar).
- "Schlumberger Pinot Gris Vendanges Tardives 2001, Frankrike 425 kr" ???
Detta vin är rätt sött. Att undvika miss-matchen till maten är stor nytta. Det franska vendanges tardive är detsamma som spätlese på tyska, dvs "sen skörd" som i sin tur innebär att druvorna får mer sötma än de som skördas tidigare.
Jag vill också gärna förmedla lite av alla de upplevelser jag fått av många möten i vingården. Med viner och vinmakare och andra intressanta personligheter i en miljö som är så annorlunda mot vår vardag, men ändå så hemma på något sätt. Och i vingården kommer man närmare vinets "själ" och även sin egen.
Har du ett vinintresse och lite grundkunskaper och är från Sverige så lovar jag att du blir väl emottagen. Kommer du från Munskänkarna är det ett extra plus. Världens största ideella vinprovarförening har ett grundmurat gott rykte i vinvärlden. Många personliga kontakter har skapats genom åren.
För mig är kunskapen om de olika druvorna av största vikt. Det är druvan och kombinationen av druvor i olika viner som ger dina "favoritsmaker". Det är ett livspussel att uppleva hur olika druvor ger viner med lite olika karaktär beroende på var de växer och hur de framställs.